en

În cadrul panelului de office al evenimentului Real Estate & Construction Forum 2021, organizat de Business Mark, s-a discutat despre probleme cu care se confruntă segmentul office în contextul actual, dar și despre perspectivele de viitor.

Mark Oancea, director general Vox Technology Park:

Adaptabilitatea este un element care ne definește, noi fiind și o societate în cadrul grupului VOX cu o tentă mare spre inovație și tehnologie, astfel challenge-urile devin oportunități. Am încercat să ne repoziționăm, iar pe clienții noștri îi considerăm parteneri, am înțeles mai bine nevoile lor și astfel am reușit să nu pierdem clienți, ci chiar să aducem clienți noi în 2020.

Am regândit întregul proces de lease și am înțeles că strategiile de business ale chiriașilor actuali sau viitori, nu sunt oprite, sunt doar pe hold și velocitatea cu care ei se dezvoltă, s-a schimbat. Observăm și o scădere a termenelor de închiriere, pentru că nimeni nu mai vrea să-și asume termene lungi, sau dacă își asumă, se negociază la termenele de break option. Legat de spațiile închiriate, flexibilitatea în dimensionarea spațiilor a fost esentială. Nu cred că există o soluție unică legat de cum reușești astăzi pe segmentul office, ci sunt cumul de mai multe soluții și o flexibilitate în a aborda clientul și de a încerca să-i satisfaci nevoile lui de acuma.

În ceea ce privește angajații, inclusiv pre-pandemie companiile ofereau flexibilitate și posibilitatea de a lucra remote, ceea ce în ziua de astăzi a devenit practic o normalitate. Numărul angajaților care vin la birouri a început să crească, dar asta ține și de specificul activității, de exemplu R&D și engineering nu se pretează pentru sistemul WHF.

Astăzi nu ne confruntăm cu o criză financiară, pandemia este o criză sanitară. Evident, sunt sectoare afectate, precum Horeca, dar sunt și alte domenii care au avut în aceasta perioadă o creștere nemaiîntâlnită. Printre chiriașii noștri, se află cei care se extind, pentru că le-a crescut afacerea și apare nevoia de extindere a spațiului pentru echipe, sunt companiile din străinătate, pentru care România devine tot mai atractivă, în special pe zona de Vest, datorită infrastructurii rutiere, și mai sunt jucătorii care în această perioadă au profitat de condițiile mai avantajoase de relocare și negociere.

Pe viitor, ca dezvoltator mereu trebuie să planifici și să pregătești strategia de business din timp. Inovația și tehnologia mereu au făcut parte din strategia noastră, pandemia doar a exacerbat adopția ei. La nivel personal însă, nu prea ai cum să stabilești unde se simte un angajat confortabil din punct de vedere sanitar. Mizăm pe tehnologie, pe redefinirea spațiilor comune, pe trendul de a crea o comunitate, împreună cu integrarea soluțiilor digitale pentru a crea confort și încredere angajaților.

 

 

Team building non-conformist la Timișoara în cadrul Flight Festival

Articolul anterior

Team building non-conformist la Timișoara în cadrul Flight Festival

Peste 100 de angajați din cadrul mai multor companii multinaționale din Timișoara au participat duminică, 29 septembrie 2019, la un Altfel de team building: ORCHESTRATE

Citește mai departe